CZARNA, BIAŁA, CZY ULUNG?
Jeden z dwóch Dni Herbaty przypada 15 grudnia, ale ponieważ w tym roku to była niedziela, my spotkaliśmy się w poniedziałek 16 grudnia. Tym razem posmakowaliśmy 7 wybranych gatunków herbaty: kenijskiej Purple Tea, japońskiej Wakocha Benifuki oraz chińskich Yunnan Laoshu Hongha, Pai Mu Tan, Sunon Yellow Tea, Milk Oolong i Pu-erh. Podczas degustacji dowiedzieliśmy się, co mówi legenda o pojawieniu się herbaty, skąd wzięła się w Europie, jak przyrządza się ją w różnych miejscach świata, w czym się ją pije, a także jakie ma właściwości. Chyba najtrudniejszym wyzwaniem dla niektórych uczestników spotkania było smakowanie herbaty niesłodzonej, bo tylko taka pozwala poczuć swój niezwykły aromat. Dopiero kiedy byliśmy na Półwyspie Arabskim, spragnieni słodyczy posłodzili ją do woli. W przerwach między „opowieściami o herbacie” uczniowie kosztowali wybranych przez siebie naparów. Przy opowieściach o herbacie zobaczymy się znów za rok.
J.Lewandowska