OD PRZEMYSŁU DO PRZYGODY – dzień pełen kontrastów.
Dzisiejszy program obfitował w ciekawe doświadczenia – już od rana udaliśmy się do jednego z sześciu zakładów produkcyjnego firmy Frischgeflugel. To imponujące przedsiębiorstwo zajmuje się kompleksowym przetwórstwem drobiu – od skubania i patroszenia, przez precyzyjne dzielenie tuszek na poszczególne części, aż po przygotowanie gotowych produktów. Firma Frischgeflugel jest dziś jednym z liderów nowoczesnego rolnictwa i zatrudnia ponad 4500 osób w siedmiu różnych lokalizacjach. W produkcji świeżych wyrobów z kurczaka szczególną rolę odgrywają zakłady Emsland Frischgeflügel GmbH & Co, który mogliśmy dziś poznać „od kuchni”. Niestety, ze względu na procedury bezpieczeństwa i higieny, robienie zdjęć w zakładzie było zabronione – a szkoda, bo naprawdę było na co popatrzeć! Wysoki poziom automatyzacji, nowoczesne technologie i precyzja procesów robiły ogromne wrażenie. Po intensywnym poranku przyszedł czas na chwilę relaksu – zatrzymaliśmy się na lody i wspólne zwiedzanie urokliwego miasteczka Haren. Popołudnie z kolei spędziliśmy aktywnie, biorąc udział w grze miejskiej, która pozwoliła nam lepiej poznać lokalną historię i zakątki miasta. Dzień zakończyliśmy w przyjemnej atmosferze – wspólnym grillem, śmiechem i rozmowami do późnych godzin.